Gündem
1 HAZİRAN’DAN İTİBAREN HANGİ YASAKLAR KALKTI? HANGİ YASAKLAR DEVAM EDİYOR. İŞTE YENİ NORMALLEŞME GENELGESİ
Yayınlandı
1 sene önceon

Milyonlarca vatandaş hafta içi hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri ile bir süredir koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan diğer yasakların akıbetini merak ederken tüm detaylar İçişleri Bakanlığı genelgesinde yer aldı. Buna göre; Hangi yasaklar kalktı, sokağa çıkma yasağı kalktı mı? İşte 31 Mayıs Kabine Toplantısı kararları ile yeni normalleşme sürecinde kalkan yasaklar…

Sokağa çıkma kısıtlaması, kafe, restoran ve lokantaların çalışma saatleri, üniversitelerde eğitim başta olmak üzere birçok konu ile ilgili alınan kararları madde madde açıklayan Başkan Erdoğan, detayların İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanacak genelge ile belli olacağını ifade etmişti. Başkan Erdoğan’ın söz konusu açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı, ‘yeni kademeli normalleşme’ dönemine dair detayların yer aldığı genelgeyi 81 il valiliğine gönderdi.
SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI
Kademeli normalleşme döneminin ikinci etabında; Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri 22.00-05.00 saatleri arasında; Pazar günleri ise Cumartesi günü saat 22.00’den başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayacak ve Pazartesi günü saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.
- Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancıları kapsamakta olup; ikamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunan yabancılar sokağa çıkma kısıtlamalarına tabidirler.

- Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan ileri yaş gruplarındaki veya ağır hastalığı olan vatandaşlarımızın 112, 155 ve 156 numaraları üzerinden bildirdikleri temel ihtiyaçları, VEFA Sosyal Destek Gruplarınca karşılanacak olup, bu konuda gerek personel görevlendirilmesi gerekse ihtiyaçların bir an evvel giderilmesi bakımından gerekli tedbirler Valiler ve Kaymakamlar tarafından alınacaktır.
- Aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarımızla ilgili olarak, herkes için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının dışında ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacaktır.
- Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarımız şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanamayacaklardır.
Bu hükümden, Milli Eğitim Bakanlığının yüz yüze eğitim ve öğretim yapmasını uygun gördüğü öğrenciler istisna tutulacaktır.
İŞYERİ FAALİYETLERİ
Yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi);
- Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen tüm kurallara uyulması, masalar arasında her yönden 2 metre, yan yana sandalyeler arasında 60 cm mesafe bırakılması,
- Aynı anda aynı masada açık alanlarında üç, kapalı alanlarında ise ikiden fazla müşteri kabul edilmemesi, kaydıyla, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerinde 07.00-21.00 saatleri arasında masada servis, gel-al ve paket servis, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis,
- Pazar günleri ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis, şeklinde faaliyet gösterebileceklerdir.
14 Nisan 2021 tarihinden bu yana faaliyetlerine ara verilmiş durumda olan;
– Sinema salonları,
– Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler,
– İnternet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları,
– Halı sahalar, spor salonları, açık yüzme havuzları,
– Lunaparklar ve tematik parkları,
Faaliyet alanında bulunan işyerleri;
– Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde her bir işkolu/faaliyet alanı için ayrı ayrı belirlenen kurallara eksiksiz uyulması,
– Sinema salonlarında % 50 kapasite (bir koltuk dolu bir koltuk boş) sınırına uyulması, kaydıyla 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren (Pazar günleri hariç) 07.00-21.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.
Öte yandan kapalı yüzme havuzları, hamamlar, saunalar ve masaj salonları, nargile salonu/kafeleri ile gazino, taverna, birahane gibi işyerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmesine devam edilecektir.
Yukarıda sayılan işyerleri dışında kalan perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat, terzi, berber gibi dükkanlar, büro ve ofisler vb. işyerleri ile AVM’ler;

Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde içerisinde bulunduğu işkolu için belirlenen tüm salgınla mücadele tedbirlerine riayet etmek kaydıyla (Pazar günleri hariç) 07.00-21.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.
Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan Pazar günlerinde; marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışında elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, alkol, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecektir.
TOPLANTI, ETKİNLER, DÜĞÜNLER
Dönemsel açıdan zorunluluk taşıyan spor kulüplerinin genel kurulları hariç olmak üzere sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinlikleri 15 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenecektir.
Dönemsel açıdan yapılması zorunlu olan spor kulüplerinin genel kurulları ise; fiziki mesafe ile temizlik/maske/mesafe kurallarına uyulması ve açık alanlarda kişi başı asgari 4 m2, kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 m2 alan bırakılması kaydıyla yapılabilecektir.
15 Haziran 2021 Salı gününden itibaren ise sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatiflerce yapılacak genel kurul dahil geniş katılımlı etkinliklere; fiziki mesafe ile maske/mesafe/temizlik kurallarına uyulması ve açık alanlarda kişi başı asgari 4 m2, kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 m2 alan bırakılması kaydıyla izin verilecektir.
Nikah törenleri ile nikah merasimi şeklindeki düğünler;

– Açık alanlarda;
– Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde nikah törenleri ve düğünlerle ilgili belirlenen tüm kurallara eksiksiz riayet edilmesi, Masa ve sandalyeler arasında gerekli mesafenin bırakılması ile temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulması, Yiyecek-içecek ikramının yapılmaması, Kapalı alanlarda ise yukarıdaki kurallara ilave olarak;
Kişi başı asgari 6 m2 alan bırakılması, azami 100 davetli ile sınırlandırılması, kaydıyla 01 Haziran 2021 Salı gününden itibaren yapılabilecektir.
Nişan ve kına gibi etkinliklere 01 Temmuz 2021 tarihinden sonra izin verilecektir.
TOPLU ULAŞIM TEDBİRLERİ
Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edebilecekler ve araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek (1 dolu 1 boş) şekilde olacaktır.
Otobüs, tren vb. şehirlerarası toplu taşıma araçlarında kapasite sınırlamasının tespiti sırasında aynı adreste ikamet eden ve aynı çekirdek aileden (eş, anne-baba, kardeş) olan kişiler, hesaplamaya dahil edilmeyecek ve yan yana seyahat etmelerine izin verilecektir.
Ayrıca 2+1 koltuk düzenindeki şehirlerarası toplu taşıma yapan otobüslerde her iki cam kenarındaki koltuklara yolcu kabul edilebilecek olup (ortadaki koltuklar boş bırakılacaktır), yolcu taşıma kapasitesi buna göre belirlenecektir. Şehir içi toplu ulaşım araçları (minibüs, midibüs vb.) ise 14.04.2021 tarih ve 6638 sayılı Genelgemizle getirilen esaslar çerçevesinde % 50 kapasite sınırlamasına ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralına tabi olarak faaliyet sunabileceklerdir.
.
https://turkpermit.com.tr/

DÖVİZ KURU ETKİLEDİ ! YURTDIŞIDA EĞİTİM HAYAL Mİ OLDU ?

YABANCI UYRUKLU AİLELERİN KAVGASINDA SINIRDIŞI KARARI

EN ÇOK VATANDAŞLIK İÇİN KONUT SATIŞI YAPILIYOR ! TALEP EN FAZLA BAKIN NERESİ ?

TRABZON’DA ÜLKEYE YASADIŞI GİRİŞ YAPAN YABANCILAR YAKALANDI

Türk Konseyi 8. Zirvesi Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda Toplandı
KIRKLARELİ’NDE YABANCI UYRUKLU İŞÇİ ÇATIDAN DÜŞEREK HAYATINI KAYBETTİ

PROVAKATİF PAYLAŞIMDA BULUNAN YABANCILAR İÇİN İŞLEM BAŞLATILDI

TRABZON’DA SAHTE PCR TESTİ YAPAN YABANCILAR YAKALANDI

TURİZM GELİRİNDE 2022 YILINDA 30 MİLYAR DOLARI AŞMASI BEKLENİYOR

KOCAELİ’NDE YABANCI UYRUKLU KİŞİ FECİ KAZADA CAN VERDİ

“Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” Yönetmelikte Değişiklik

Yabancı İşçi Çalıştıran Firmalara Bilgilendirme

Türkiye’de Yabancılara Yasaklı Meslekler

BU FORMU DOLDURMADAN TÜRKİYE’YE GİRİŞLER OLMAYACAK

İstanbul Valiliği’nden Düzensiz Göçle İlgili Açıklama

Yabancılar Türkiye’den emekli olabilir mi?

Özbekistan Cumhuriyeti’nden Yeşil Pasaport Hakkında Bilgilendirme

Ç-117 GİRİŞ YASAĞI” TAHDİT KODU NE DEMEK

Çalışma İzni Alırken Kriterlere Tabi Tutulmayan Yabancılar

Vize Muafiyeti Sağlanan Umuma Mahsus Pasaport Hamili Ülke Listesi (79 Ülke)

ÖZBEKİSTAN VATANDAŞLARI KIRMIZI PASAPORT NASIL ALIR ?

SÜRESİ BİTEN VEYA BİTECEK OLAN AZERBAYCAN PASAPORTLARI UZATILIYOR…

YABANCILARIN TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE OKUMALARI

SONRADAN TÜRK VATANDAŞI OLANLARIN ASKERLİK YAPMASI

TÜRK SOYLU KİME DENİR ? TÜRK SOYLU OLMANIN AVANTAJLARI NELERDİR ?

YABANCI UYRUKLU KİŞİLERE TÜRKİYE’DE MİRAS KALIR MI?

HAYMATLOS (VATANSIZ) KİMLERE DENİR ?

Ç-117 GİRİŞ YASAĞI” TAHDİT KODU NE DEMEK

Ç-136 TAHDİT KODU” NEDİR ?

Ç-135 TAHDİT KODU” NEDİR ?
Arşiv
- Şubat 2022 (3)
- Kasım 2021 (5)
- Ekim 2021 (15)
- Eylül 2021 (5)
- Ağustos 2021 (42)
- Temmuz 2021 (28)
- Haziran 2021 (53)
- Mayıs 2021 (50)
- Nisan 2021 (41)
- Mart 2021 (27)
- Şubat 2021 (3)
- Ekim 2019 (3)
- Eylül 2019 (2)
- Ağustos 2019 (16)
- Temmuz 2019 (45)